Politiek

'Kofi Annan was een vriend van duizenden en een leider van miljoenen'

Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Zeid Ra’ad al Hussein reageert diep bedroefd over de dood van Kofi Annan. “Kofi was het beste voorbeeld voor de mensheid, de belichaming van menselijk fatsoen en genade. In een wereld die nu vol zit met leiders die allesbehalve dan dat zijn, wordt dit verlies voor de wereld nog pijnlijker.”

Volgens Zeid was Annan een vriend van duizenden en een leider van miljoenen. “Voor mij, en zoals zo velen in de VN, was hij mijn directe baas toen ik 31 jaar oud was – en wat een baas! Hij was altijd moedig, direct in zijn toespraken, maar nooit onbeleefd. Later, toen ik ambassadeur bij de VN was, inspireerde hij ons door een dynamisch en charismatisch leider te zijn in zijn hoedanigheid van secretaris-generaal. En bovenal was hij een vriend en raadgever, voor mij en voor zoveel anderen.”

Lees ook: Oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan (80) overleden

Oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan is na een kort ziekbed overleden. Dat maakte de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zaterdag bekend. Annan is tachtig jaar geworden. Hij overleed in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben bedroefd gereageerd op de dood van de voormalig VN-topman.

“Met groot verdriet hebben wij kennisgenomen van het overlijden van Kofi Annan. Wij herinneren ons zijn warmte en zijn wijsheid. Onvermoeibaar zette hij zich in voor recht en vrede en een beter leven voor mensen overal ter wereld. Kofi Annan kon mensen bij elkaar brengen. In zijn stem klonken overtuigingskracht en compassie door en daarmee wist hij mensen te raken en te motiveren. In gedachten zijn wij bij zijn vrouw en kinderen”, aldus het paar in een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Bijzondere band

De koninklijke familie had jarenlang een bijzondere band met Annan. Hij was regelmatig te gast bij koningin Beatrix en prins Claus. Annan vroeg in 2006 aan Willem-Alexander om voorzitter te worden van de VN-Adviesraad voor Water en Sanitatie UNSGAB. De prins gaf deze functie volgens afspraak op toen hij koning werd.

Annan was regelmatig in Nederland. Hij en zijn vrouw Nane waren ook bij het afscheidsdiner van koningin Beatrix in het Rijksmuseum en bij de inhuldiging van Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk van Amsterdam. Hij was ook bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002. Kofi Annan had in 2016 nog een ontmoeting met de koning toen hij Nederland bezocht.

Reactie premier Rutte

Met de dood van Kofi Annan verliest de wereld een “groot en charismatisch mens”, volgens premier Mark Rutte. Hij laat weten “bedroefd” te zijn over het nieuws. “Als secretaris-generaal van de VN heeft hij zich altijd op bevlogen en weloverwogen wijze ingezet voor vrede en veiligheid in de wereld, met speciale aandacht voor mensenrechten.”

 

ANP