Sport

Koeman is op zoek naar een vast Oranje, maar maakt met liefde plaats voor Sneijder

Ronald Koeman wil bij Oranje gaan toewerken naar een grotendeels vaste selectie. De bondscoach heeft de vier oefeninterlands van voor de zomer gebruikt om veel spelers aan het werk te zien en weet nu ongeveer met welke kern hij wil gaan werken.

“Het liefste willen we toe naar een vastere selectie en een vaster elftal, hoe moeilijk dat ook is. Natuurlijk kunnen er redenen zijn om eens iets te veranderen, maar we hebben steeds gewoon heel weinig tijd”, zei Koeman.

Wesley Sneijder

De bondscoach vindt het geen enkel probleem dat Wesley Sneijder vlak voor de start van de Nations League een afscheidswedstrijd krijgt in Oranje. De recordinternational neemt drie dagen voor de confrontatie met Frankrijk afscheid in de Johan Cruijff ArenA, waar Peru als oefentegenstander dient. “Logisch dat die wedstrijd in het teken van Wesley staat, dat verdient hij ook”, zei de bondscoach. “Geweldig dat we zo’n speler op deze manier kunnen eren.”

Sneijder krijgt tegen Peru een uurtje speeltijd. Verder kiest Koeman grotendeels voor de ploeg die zondag in het Stade de France ook aan de aftrap staat tegen de wereldkampioen. Sneijder sluit pas dinsdagavond aan bij de selectie.

Lees ook: Recordinternational Wesley Sneijder stopt bij Oranje

“Hij hoeft de eerste drie trainingen niet mee te doen. We zijn eindelijk bij elkaar, in misschien wel de kortste periode ooit van het Nederlands elftal. Zondagavond hebben we twee wedstrijden gespeeld. De tijd is dus kort”, aldus Koeman. “We evalueren eerst de vorige interlands en daar was Wesley niet bij, vandaar dat hij pas later aansluit.”

Olympique Lyon

Koeman heeft Kenny Tete opgeroepen, terwijl de rechtsback bij Olympique Lyon nog geen speelminuten heeft gemaakt en zelfs niet altijd bij de selectie zit. “Als Tete na deze interlandperiode ook niet gaat spelen, kan dat wel een probleem worden. Dat heb ik hem ook verteld. Ik heb graag een aanvallende en een verdedigde back in de selectie. Hateboer en Janmaat zijn aanvallend, Tete is verdedigend ingesteld. Daarom zit hij er nu toch bij.”

PSV’er Steven Bergwijn steekt weliswaar in goede vorm, maar toch viel hij tot veler verrassing af. “Logisch dat men de wenkbrauwen fronst, dat zou ik ook hebben gedaan als ik niet wist waarom. Daarom heb ik Steven en zijn trainer Mark van Bommel ook gebeld”, zei Koeman. “Jong Oranje speelt donderdag een heel belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Engeland, daar is hij bij. Anders had ik hem geselecteerd.”

Gewoon nieuwsgierig

Frenkie de Jong meldde zich maandag voor het eerst in zijn loopbaan bij het Nederlands elftal. “De eerste keer is wel spannend. Of spannend, je bent gewoon nieuwsgierig wat er gaat gebeuren”, zei de middenvelder van Ajax bij aankomst in Zeist tegen OnsOranje.nl.

“De planning zal denk ik niet heel erg afwijken van wat ik bij de nationale jeugdteams gewend ben. Er zal wat meer media-aandacht zijn en dat soort dingen. Het niveau zal ook hoger zijn. Voor de rest laat ik het allemaal op me afkomen. We moeten proberen twee wedstrijden te winnen natuurlijk. Ik ga gewoon mijn best doen en dan zie ik wel wat er uit komt,” vertelt de De Jong.

ANP