112

'Ivana Smit was al dood toen ze van balkon viel'

Opnieuw een opmerkelijke getuigenis op dag vijf in het gerechtelijk onderzoek naar de dood van het Nederlandse model Ivana Smit.

Ismail, de eigenaar van een foodtruck op het plein naast de flat waaruit Ivana viel kwam vandaag onverwachts met een verklaring. Hij verklaarde in de rechtbank in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur dat hij op de dag van Ivana’s Smits overlijden tussen 13.00 en 14.00 uur een keiharde klap hoorde: “Alsof er een rots op een dak viel”.  De Maleisische politie heeft het tijdstip van overlijden vastgesteld op 10.00 uur. Dit betekent dat Ivana al enige tijd dood moet zijn geweest tijdens de val.

De oom van Ivana, Fred Agenjo, zegt hierover tegen Hart van Nederland: “Dit bevestigt het scenario dat wij al langer vermoeden, namelijk dat Ivana al dood was toen ze viel.”

Veel fouten in politieonderzoek

Op deze vijfde dag van het onderzoek naar de toedracht van de dood van het achttienjarige model eind vorig jaar werd wederom pijnlijk duidelijk dat het politieonderzoek veel onvolkomenheden bevat. Zo werd er ook weer een Maleisische agent gehoord. De sergeant met 30 jaar ervaring was als forensisch expert naar het plaats delict gestuurd. Hij bleek echter nooit opgeleid te zijn voor die functie.

Lees ook: Advocaat van Amerikaans echtpaar uit rechtszaal gestuurd bij zaak Ivana Smit

Met het gerechtelijk onderzoek moet de rechter bepalen wat de oorzaak is geweest van de dood van Ivana en of er verdachte omstandigheden waren. De familie van Ivana gelooft niet dat zij door een ongeval om het leven is gekomen.

Smit overleed op 7 december vorig jaar na een val van een balkon in de hoofdstad Kuala Lumpur. Ze was die nacht op bezoek bij het Amerikaanse echtpaar Johnson. Op haar lichaam is letsel aangetroffen dat ze mogelijk al voor de val had opgelopen. Ook zijn er sporen van drugs in haar lichaam gevonden.

Lees hier alles over de zaak rond Ivana Smit