Gezondheid

'Je weet alleen zeker wat er in je eten zit, is door alles zelf vers te koken'

Merel Hogendoorn uit Utrecht is allergisch voor koemelk, eieren, noten en pinda’s en moet daarom altijd controleren wat er precies in haar voedsel zit. “Je bent er iedere dag mee bezig”, vertelt Merel. Het gaat bijna altijd goed, maar een aantal keer per jaar krijgt ze toch iets binnen waar haar lichaam stevig op reageert. En daar is ze dan goed ziek van.

Gelukkig is het bij Merel nooit levensbedreigend geweest, maar voor kleine kinderen kan het gevaarlijk zijn als ze iets eten waar ze allergisch voor zijn. Daarom is het belangrijk dat voedseletiketten de juiste informatie bevatten, maar dat is vaak niet zo.

Lees ook: Levensbedreigende situaties: allergie-info op etiket klopt vaak niet

Een team van onderzoekers van TNO en UMC Utrecht heeft de etiketten onderzocht. In vier van de tien producten zaten allergenen terwijl deze op het etiket niet als ingrediënt vermeld stonden. Ook het tegenovergestelde blijkt waar: in producten waarop de zin “Dit product kan sporen van noten en pinda’s bevatten” staat, worden geen sporen gevonden. Onderzoeker Geert Houben: “Mensen met een voedselallergie kunnen er niet van op aan.” Houben is wereldwijd toonaangevend met het onderzoek naar allergenen: stoffen die allergieën veroorzaken.

Allergische aanval

Nederlanders kunnen door verkeerde of onvolledige waarschuwingen een allergische aanval krijgen. Een half miljoen mensen heeft een voedselallergie. De onderzoekers volgden een jaar lang 157 patiënten met een allergie voor bijvoorbeeld pinda’s, noten en melk. Bijna de helft (46 procent) kreeg één of meer allergische reacties, vaak omdat de informatie op etiketten ontbrak of niet klopte. Zes patiënten belandden daardoor op de spoedeisende hulp.

Geert Houben pleit voor betere Europese richtlijnen voor waarschuwingen op voedseletiketten.