Dieren

In visnet verstrikt geraakte zeehond gered

Een boot van de Waddenunit van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft maandag een zeehond gered die verstrikt was geraakt in een visnet. Het dier is ernstig gewond overgedragen aan Zeehondencentrum Pieterburen.

De zeehond werd in de buurt van Rottumeroog gevonden. Bemanning van de boot wisten het dier uit het net te bevrijden. De wond die het net had veroorzaakt bleek dusdanig ernstig, dat werd besloten het jonge vrouwtje naar Zeehondencentrum Pieterburen te brengen.

Kwetsbaar

Waar en wanneer de zeehond verstrikt is geraakt is niet precies duidelijk, maar gezien de ernst van de wond heeft het dier er een tijd mee rond gezwommen. De toestand van het zeehondje is daarom nog altijd kwetsbaar.

Zender voor onderzoek

Opvallend genoeg droeg het dier ook een zender bij zich voor onderzoeksdoeleinden. Daarmee kon het gedrag van de 1-jarige zeehond, die inmiddels de naam Irene heeft gekregen, worden gevolgd. De zender was afgelopen winter aangebracht op Helgoland en het zeehondje zal de zender ook na haar herstel blijven dragen.