Politiek

Honderd burgers geven mening over regeringsbeleid tijdens 'V100'

Honderd gewone Nederlanders die mee mogen praten over het regeringsbeleid, dat komt niet vaak voor. Sterker nog: dat mag maar een keer per jaar, tijdens de zogenaamde V100. Dat evenement volgt kort op ‘Verantwoordingsdag‘, de dag waarop de regering aan de Kamer verslag uitbrengt over of ze hun ambities op financieel gebied waargemaakt hebben.

De aanwezige burgers werken zich de hele dag met hulp van ambtenaren door alle relevante paperassen heen. Alle vragen die in hen opkomen worden gebundeld en gaan uiteindelijk ook daadwerkelijk naar de verantwoordelijk ministers toe. “De V100 is een manier om verantwoording meer te laten leven en politiek dichter bij mensen te brengen”, zegt D66-Kamerlid Joost Sneller die het proces vanuit de Kamer mag begeleiden.

Stella de Swart, die door een ongelukkige samenloop van omstandigheden in de schulden terecht is gekomen, is een van de uitverkoren Nederlanders. Zij zit aan de tafel die specifiek gaat over schuldenproblematiek. “Ik hoop dat ik vanuit mijn perspectief een bijdrage kan leveren aan beter beleid. Er gaat veel geld om in de ‘schuldenmachine’. Dat kan veel efficiĆ«nter, mensen worden bij de instanties soms van het ene naar het andere loket gestuurd.”

Na afloop reageert Stella tevreden: “Ik denk dat ik persoonlijk heel erg goed ben opgekomen voor kinderen en voor vrouwen.”