Weer & Verkeer

Hoge zonkracht dit weekend: smeer je goed in!

Wie dit weekend naar het strand gaat, een festival bezoekt of gewoon in de zon gaat zitten, moet zich goed insmeren met zonnebrandcrème. De komende dagen wordt voor het eerst dit jaar een hoge zonkracht verwacht, waardoor de huid al binnen 10 tot 15 minuten kan verbranden, waarschuwt Weeronline.

De zonkracht loopt uiteen van 6 op de Wadden tot 7 in het zuiden. Dat zal de komende zomermaanden geregeld het geval zijn en rond de langste dag is zelfs zonkracht 8 mogelijk. Dat komt maar zelden voor in Nederland. Vorig jaar kwam het op 11 juni tot een uitzonderlijk hoge zonkracht van 8,7.

Warmte tijdens evenementen

Bezoekers van evenementen dit weekend worden ook gewaarschuwd voor het warme weer. Zo krijgen lopers van de Leidse Marathon het advies: “Als je niet in een goede conditie bent, kies dan een kortere afstand of doe niet mee”. Andere evenementen hebben voorzieningen getroffen tegen de hitte. Zo zorgen Dauwpop in Hellendoorn en Emporium in Wijchen bij Nijmegen voor airco in de festivaltenten. Gratis water en zonnebrandcrème zijn vrijwel overal beschikbaar. Emporium zorgt ook voor deodorant en “opfrisspullen” op de toiletten.

Lees ook: Welk bier is in jouw gemeente het populairst?

Funpop in Horst (Limburg) maakt er een soort wedstrijdje van voor de verstandelijk gehandicapte, jonge bezoekers: “We zien graag al jullie prachtige zonnebrillen.” Toppers in Concert, vrijdag, zaterdag en zondag in de Amsterdam ArenA, en de EO Jongerendag, zaterdag in GelreDome in Arnhem, hebben nog geen speciaal warmteprotocol.


ANP / Redactie