Lifestyle & Entertainment

Hoe vrijgevig is Nederland tijdens de decemberfeestdagen?

December is traditioneel de geefmaand. Goede Doelen merken elk jaar een piek in het aantal donaties rond de feestdagen. En we geven liever aan een goed doel dat ‘dichtbij voelt’ dan aan een groot, bijna onzichtbaar doel.

Behalve geld doneren zijn er ook veel mensen die op een andere manier een goed doel ondersteunen en zo hun hart laten spreken. Bijvoorbeeld door zich in te zetten als vrijwilliger of juist door zelf iets te organiseren.

Zo kookt de Haagse Marjorie maandagavond met haar moeder voor zo’n 60 tot 80 mensen een kerstmaaltijd. Ze kan de aanvragen bijna niet meer aan. Voor Marjorie Ballantine begon het ongeveer 6 jaar geleden toen ze rond kerst iets te veel hadden gekookt. Voedsel weggooien vinden ze zonde dus deden ze een oproep op internet. Het werd zo’n succes dat ze nu met haar moeder tientallen mensen voorzien van een maaltijd met kerst.

Wat vindt Nederland?

Een ding is duidelijk: Marjorie heeft het hart op de juiste plaats! Hoe zit dat bij de rest van Nederland? Wij hebben dat gepeild bij ons Wat vindt Nederland panel.

Ook in ons panel zitten mensen die zich deze decembermaand inzetten voor een goed doel of een goed doel omarmen. 22 % doneert daar geld aan, maar we doneren ook goederen bijvoorbeeld voor de voedselbank.

Naast geld geven kun je je natuurlijk ook inzetten voor een goed doel. Dat doet 21%. En dan is er nog 5% die kleine dingen doet die het verschil maken, zoals de eenzame buurman uitnodigen voor het kerstdiner, mantelzorg, of spaarpunten inleveren om een ander wat te geven.