Politiek

GroenLinks eist 2 miljard voor onder andere zorgpersoneel, leraren en agenten

GroenLinks wil dat het kabinet volgend jaar 2 miljard euro investeert in de publieke sector. Politiek leider Jesse Klaver spreekt van “een harde eis”. Het geld is volgens hem hard nodig om de crisis op te lossen die jaren van bezuinigingen hebben veroorzaakt.

Klaver sprak de afgelopen maanden in het hele land uitvoerig met onder meer zorgmedewerkers, leraren, gevangenispersoneel, politieagenten en anderen uit de publieke sector. Hij presenteerde zondag de bevindingen van die ‘kantinetour’ in AFAS Live in Amsterdam.

Maanden actie voeren

Onder meer politieagenten en leerkrachten in het basisonderwijs voeren al maanden actie voor meer salaris en een lagere werkdruk. Maar ook elders in de publieke sector wordt veel geklaagd. De actiegroep van basisschoolleraren PO in Actie riep daarom afgelopen week al op tot bredere acties begin oktober.

Klaver wil die beweging wel aanvoeren. “Jullie eis is onze eis”, zei hij. Hij benadrukte dat actie vanuit de publieke sector zelf zal moeten komen. “Den Haag is het politieke hoofdtoneel, maar het script van verandering wordt in de samenleving geschreven.”

Dividendbelasting

De genoemde 2 miljard euro komt – niet toevallig – overeen met de som die ongeveer gemoeid is met het omstreden besluit van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen. Klaver denkt dat de komende jaren “een veelvoud van dat bedrag” nodig zal zijn om de crisis in de publieke sector echt op te lossen.

GroenLinks denkt erover het kabinet te hulp te schieten als dat komend voorjaar zijn meerderheid in de Eerste Kamer verliest. Maar daarvoor stelde Klaver eerder wel drie voorwaarden. De btw-verhoging moet van tafel, de dividendbelasting moet blijven en het plan om arbeidsgehandicapten onder het minimumloon te betalen moet de vuilnisbak in. Nu dat laatste al is gebeurd, lijkt Klaver zijn prijs te verhogen.

Ook SP mobiliseert zich

Ook de SP mobiliseert vlak voor Prinsjesdag de troepen, maar de linkse partijen trekken afzonderlijk op. Klaver ziet daar geen been in, integendeel. “Als iedereen z’n uiterste best gaat doen en we gaan dat op een aantal momenten samenbrengen, dan heb je de meeste kracht.”

ANP