Sport

Groenewegen pakt tweede ritzege op rij

Dylan Groenewegen heeft voor de tweede dag op rij de rit gewonnen in de Tour de France. Nadat de sprinter van LottoNL-Jumbo vrijdag al de snelste was in Chartres won hij een dag later ook de achtste etappe, een rit van Dreux naar Amiens. De leiderstrui blijft in handen van de Belg Greg Van Avermaet.

Groenewegen die het in volle finale zonder de gevallen gangmaker Timo Roosen moest doen, leverde opnieuw een knappe sprint af, ditmaal vanuit het wiel van de Duitser André Greipel die tweede werd. De Colombiaan Fernando Gaviria, eerder al goed voor twee ritzeges, werd derde.

Twee etappes op rij

Groenewegen heeft dit jaar al elf overwiningen achter zijn naam. In het Tourpeloton is er maar één renner met net zo veel zeges: de Spanjaard Alejandro Valverde. De 25-jarige Amsterdammer is de derde Nederlander die twee etappezeges op rij boekt in de Tour. Eerder deden dat alleen Joop Zoetemelk (1976) en Jan Raas (1978).

In de vroege ontsnapping zat merkwaardig genoeg Laurens ten Dam, toch vooral een helper van Tom Dumoulin later in de Tour in de bergen. De routinier kreeg Marco Minnaard en de Fransman Fabien Grellier mee. Het drietal was al uitgelopen naar een voorsprong van meer dan zes minuten, toen Sunweb-ploegleider Arthur van Dongen ingreep en Ten Dam de benen stil liet houden.

Het overgebleven tweetal verdeelde de punten op de twee hellinkjes van de vierde categorie en maakte zich niet druk bij de tussensprint, waar achter hen de Fransman Arnaud Démare de pelotonsprint won. Met nog een kilometer of 50 te gaan zette Antwan Tolhoek zich namen LottoNL-Jumbo op kop. Quick-Step (Gaviria) en Lotto-Soudal (Greipel) deden mee in de jacht op de koplopers die de bonificatiesprint nog bereikten met ruim een minuut voorsprong. Van Avermaet pakte er de overgebleven seconde.

Valpartij

Bij een valpartij op 18 kilometer voor de streep waren de Ier Dan Martin en de Fransman Julian Alaphilippe betrokken. Beiden verloren meer dan een minuut op het peloton waaruit de Belg Philippe Gilbert kort voor de finish nog probeerde te ontsnappen. Ook de oud-wereldkampioen redde het niet tegen de aanstormende sprinters van wie Groenewegen opnieuw de beste was.

Zondag volgt een rit naar Roubaix met onder meer een aantal kasseistroken.