112

Greenpeace-activisten opgepakt na verhinderen palmolieschip Rotterdam

De Zeehavenpolitie heeft zaterdagochtend drie actievoerders van Greenpeace opgepakt, die probeerden te verhinderen dat een vrachtschip geladen met palmolie kon aanmeren bij een tankterminal in het Rotterdamse havengebied.

Het drietal kan maximaal zes uur worden vastgehouden voor het overtreden van nautische regels en overtreding van de Algemeen Plaatselijke Verordening. Na de aanhouding heeft Greenpeace de actie bij de Stolt Tenacity beëindigd. “We hebben ons punt gemaakt”, zegt een woordvoerster van de milieuorganisatie.

‘Stop foute palmolie’

De drie actievoerders maakten zich eerder op de dag met touwen vast aan de wand van het schip en droegen een spandoek met de tekst ‘Stop foute palmolie’ bij zich. Daardoor kon het schip niet worden vastgemaakt in de haven.

Lees ook: Actie Greenpeace op boorplatform voorbij: negen aanhoudingen

Greenpeace protesteerde daarmee tegen de invoer van palmolieproducten door Wilmar, volgens de milieuorganisatie ‘s werelds grootste handelaar in palmolie. Vorige week beklommen zes actievoerders in Gibraltar hetzelfde schip, waardoor twee dagen oponthoud ontstond.

Oreo-koekjes zijn grootverbruikers

De actievoerders willen dat Mondelēz, maker van Oreo-koekjes, geen palmolie van Wilmar meer gebruikt. Dat bedrijf verhandelt volgens Greenpeace palmolie van 18 van de 25 producenten die betrokken zijn bij de kap en het platbranden van regenwoud. “Het kleine koekje Oreo is een grootverbruiker van palmolie”, zegt campagneleider Andy Palmen.

ANP