Dieren

Geen straf voor stelen 'Jip de kip' van hogeschool

De vrouw die bijna drie jaar geleden een kip stal van een studieproject bij de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam is wel schuldig aan diefstal, maar krijgt geen straf. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat donderdag in de zaak over ‘Jip de kip’.

Een student van de Academie voor Theater en Dans liet medestudenten stemmen over het lot van de kip, die in een ren bij de school verbleef: leven of dood. Daarmee wilde hij een discussie over voedsel op gang brengen.

Een pervers spel

Sandra van der Werd van het comité Dierennoodhulp vond het een pervers spel en besloot Jip te redden. Ze werd na de diefstal ingerekend en kreeg een boete. Die weigerde ze te betalen, omdat ze naar eigen zeggen een hulpbehoevend dier had geholpen, zoals de wet voorschrijft.

Lees ook: Rechters buigen zich over zaak-kip Jip: gestolen of juist gered?

Volgens de rechtbank waren de leefomstandigheden van het beest niet zo slecht dat de kip hulpbehoevend was en was evenmin sprake van overmacht door een noodtoestand. Van der Werd wordt wel veroordeeld, maar krijgt geen straf omdat de zaak zo lang heeft geduurd en ze geen strafblad heeft.

Overigens zou Jip het salomonsoordeel hebben overleefd: een meerderheid van de studenten stemde daarvoor.

ANP
Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland