112

Fikse brand uitgebroken in flat Leeuwarden

De brandweer in Leeuwarden is vrijdagmorgen uitgerukt voor een fikse brand in een flat aan de Tesselschadestraat in de Friese plaats. De brandweer heeft meerdere blusvoertuigen ingezet om het vuur te bestrijden. de brand is inmiddels opgeschaald naar een ‘grote brand’.

De brandhaard werd ontdekt door werklieden die in het pand ernaast aan het werk waren. Zij hebben de bewoners, die op de eerste verdieping verbleven, gealarmeerd en uit het pand gehaald. Volgens de Leeuwarder Courant zou het om een oud pand gaan van de Belastingdienst gaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente waren er vier anti-kraakbewoners aanwezig. Zij zijn veilig uit het gebouw gehaald en elders opgevangen.

Volgens de gemeentewoordvoerder probeert de brandweer vanaf de buitenkant het pand af te koelen. ”Ze moeten eerst een doorgang zien te creëren, dan gaan ze proberen sloopwerkzaamheden uit te voeren om bij het vuur te kunnen.” Het vuur zou onder meer in plafonddelen zitten.

Ontruimingen door rook

In een NL Alert werden mensen in de omgeving rond 09.00 uur gewaarschuwd ramen en deuren dicht te houden en de ventilatie uit te doen vanwege de rook.

Omwonenden in een aangrenzende straat zijn door de brandweer uit hun woningen gehaald. De brandweer heeft de rest van de bewoners gevraagd om ramen en deuren dicht te houden, bij de brand komt er dikke zwarte rook vrij.

Onder de ontruimde kantoorpanden zijn onder meer het Veiligheidshuis en een advocatenkantoor. Waar deze geëvacueerden zijn, weet de woordvoerder niet. Ook is het brugwachtershuisje dicht vanwege de rook, waardoor geen vaarverkeer mogelijk is. Verder zijn zeven wegen afgesloten.

Het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé meldt dat leerlingen vanwege de brand voorlopig binnenblijven. Leerlingen die vrij zijn, mogen gaan.

Ziekenhuis stelt operaties uit door brand

Het Leeuwardense ziekenhuis MCL pakt vrijdagochtend na enige onderbreking het opereren weer op. Het ziekenhuis stelde eerder op de dag operaties een tijdje uit omdat rook in het ziekenhuis terechtwam door een brand elders in de stad.

Er zijn geen gevaarlijke stoffen gemeten, dus er kan weer worden geopereerd, aldus een woordvoerder.

Beeld: Noormannen