Dieren

Familie verwelkomt hun 40e blindengeleidehond

Familie Daaleman uit het Noordse-Hollandse Grootebroek verwelkomt deze week hun 40e KNGF-geleidehondenpup in huis. Een unicum, nog nooit heeft één familie zo veel pups opgeleid. En omdat het zo bijzonder is zet KNGF Geleidehonden ze in het zonnetje.

”Het blijft leuk”, zegt Hans Daaleman. ”Ondanks de smeerboel die je krijgt als je een pup zindelijk probeert te maken, blijft het geweldig”. Op de vraag of dit dan echt de laatste is slaat de twijfel toe bij Hans en Karin Daaleman. ”Als je zo’n hondje dan weer in de handen hebt, dan weet ik niet of dit dan echt de laatste is…”

De pups zijn nog echt klein als ze aankomen bij hun gastgezin. Ongeveer acht weken na hun geboorte beginnen zij aan hun basistraining.

KNGF-woordvoerder Ingrid Nijman heeft wel een theorie waarom de familie Daaleman al bij hun veertigste pup is aangekomen: ”Het is een verslaving zodra de eerste de deur uit is wil je gelijk de volgende in huis nemen”.

Afscheid nemen van zo’n pup die je voor een langere periode al je liefde geeft is zelfs na 39 keer nog steeds niet makkelijk voor de familie. ”Dat blijft moeilijk, je stopt er veel tijd en liefde in, het is dan soms moeilijk om de hond dan zien te vertrekken”. De komende tijd hoeft de familie daar gelukkig nog niet over na te denken. Het trainen van een geleidehond bij een gastgezin duurt zo’n 14 maanden. Daarna gaat de hond naar school om te kijken bij welke cliënt de geleidehond het best past.