Politiek

Familie Blokker zet Blokker-winkels na 122 jaar in de verkoop

De familie Blokker zet een meerderheidsbelang in de gelijknamige winkelketen in de etalage. Volgens een woordvoerder van Blokker zijn er momenteel verkennende gesprekken gaande. Namen van geïnteresseerde partijen wilde hij niet naar buiten brengen.

Bij het verlieslijdende Blokker is de afgelopen jaren al flink de bezem door het concern gehaald, onder druk van forse concurrentie van webwinkels en de opkomst van budgetketens als Action. Het concern besloot zich volledig te richten op de Blokker-keten zelf.

Lees ook: Groot deel Xenos-winkels verdwijnt op korte termijn

Andere ketens zoals Leen Bakker en Intertoys zijn verkocht en Marskramer is teruggebracht tot een franchiseorganisatie. De koerswijzigingen gingen eerder al gepaard met het sluiten van honderden winkels en het schrappen van bijna 2000 banen. Ook vonden er diverse wijzigingen plaats aan de top.

Frisse wind

Het Blokker-concern staat sinds eerder dit jaar onder leiding van president-commissaris Michiel Witteveen. Hij denkt dat een “frisse wind” het bedrijf verder kan helpen, verklaarde hij tegen het Financieele Dagblad. “Blokker is 122 jaar gemanaged vanuit een familieoptiek, en soms is het beter om het vanuit een andere optiek te benaderen. Gelukkig ziet de familie dat ook in.”

Enorme onzekerheid

Vakbond CNV maakt zich zorgen over de eventuele gevolgen voor het personeel van een verkoop van Blokker. “De onzekerheid onder het winkelpersoneel en de filiaalhouders is per direct enorm”, stelt CNV-bestuurder Martijn den Heijer. Hij wil snel praten met de directie.

Niet verbaasd

Toch is de vakbondsman ook niet heel verbaasd over de nieuwe stap. “Het ging natuurlijk al heel lang niet bijster goed met de verkoopcijfers. En het personeel heeft in hele korte tijd een hele sliert veranderingen voorbij zien komen. Al die inzet lijkt nu voor niks. Het heeft niet voldoende geholpen.”

Lees ook: Familie Blokker verhult omvang vermogen via truc

Blokker telt ongeveer 430 winkels in Nederland en circa honderd in België. Bij elkaar werken er zo’n 8000 mensen. Behalve de Blokker-winkels vallen ook de ketens Big Bazar en Maxi Toys nog onder het Blokker-concern. Het is de bedoeling dat die ketens ook worden verkocht. De familie Blokker heeft verder nog tientallen Xenos-winkels en de interieurketen CASA in handen.

ANP