Misdaad

Ex-rechercheur Rick V. speelde in tientallen zaken informatie door

Ex-rechercheur Rick V. (36) uit Zoetermeer heeft informatie uit tientallen politiezaken doorgespeeld. Het gaat ook om informatie uit grote zaken, zoals over motorclubs. Dat bleek maandag tijdens de strafzaak tegen V. en twee medeverdachten in de rechtbank in Den Haag.

V. zocht in de politiesystemen naar informatie over personen, kentekens en adressen. Dat gebeurde tussen mei 2016 en oktober vorig jaar. De informatie speelde hij door naar zijn ‘vismaatje’ en stadsgenoot Melvin van de K. (32). Van de K. vroeg meerdere keren voor zichzelf informatie en ook meerdere keren namens Sebastiaan van der E. (47), ook een visser. Alle drie de mannen hebben dat toegegeven.

“Nooit geld ontvangen”

V. heeft naar eigen zeggen nooit geld ontvangen voor het zoeken. Van de K. wel, in totaal schat hij dat hij ongeveer 3.000 euro heeft gekregen. Dat gebruikte hij voor zijn vier kinderen of om zijn moeder terug te betalen van wie hij veel geld had geleend. Hoewel hij wel aan V. had laten weten dat hij veel geld kon krijgen voor de informatie, heeft hij hem er nooit geld voor gegeven. “Rick vroeg daar nooit naar, het ging allemaal eigenlijk wel heel makkelijk”, aldus Van de K.

Het zoeken begon volgens de voormalig agent, met achttien dienstjaren bij de politie, relatief onschuldig, binnen de priv√©omgeving. “Maar het werden steeds ‘zwaardere jongens’.” V. wist wel dat hij fout bezig was, maar hij had het idee dat hij er niet meer uit kon stappen. Hij koesterde zijn vriendschap met Van de K. ook, vertelde hij de rechter.

ANP