Lifestyle & Entertainment

Eerste Zeeuwse mosselen boven water met duikboot

Op woensdag 1 augustus heeft in Yerseke de officiële start plaatsgevonden van het nieuwe seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. De Nederlandse onderzeeboot Drebbel heeft de nieuwe oogst op spectaculaire wijze boven water gebracht.

De Zeeuwse mosselen uit de Oosterschelde en Waddenzee zijn dit jaar vier weken later rijp dan voorgaande seizoenen. De reden hiervoor is onbekend. De mossel is en blijft een natuurproduct.

Natuurproduct

Het is een natuurproduct, aldus Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers. ”De ene keer word je al vroeg in het seizoen blij verrast met een mossel van uitzonderlijke kwaliteit, zoals twee jaar geleden. Dit jaar is dat later. Het is en blijft gissen naar de reden. Is het de winter die langer aanhield? Niemand die het weet.”

Op een drooggevallen zandplaat lieten ongeveer honderd liefhebbers zich de nieuwe oogst goed smaken. Het zijn goed gevulde mosselen, constateerde Nico van Zandvoort van de Nederlandse Mosselveiling.

Export

De meeste mosselen gaan naar de zuiderburen. De Belgen nemen 65 procent van de totale afzet voor hun rekening. Frankrijk en Duitsland volgen op plaats twee en drie. In Nederland groeit de consumptie van mosselen, aldus de Nederlandse Mosselveiling.