Zonder dat we het doorhebben eten we veel meer suiker dan goed voor ons is. Daarmee lopen we een hoger risico op Diabetes type 2. Het Diabetes Fonds begint daarom maandagochtend de Nationale Suiker Challenge, om voor deelnemers inzichtelijk te maken hoeveel toegevoegde suikers ze eigenlijk binnen krijgen. In bewerkte voedingsproducten, zoals sauzen, soepen, zuivel met smaakjes, ontbijtproducten, vruchtensappen en frisdranken zitten namelijk bergen suikerklontjes. Deelnemers kunnen tijdens de Suiker Challenge online een week lang aangeven welke etenswaren ze nuttigen. Van elk product wordt aangegeven hoeveel toegevoegde suikers er in zitten.'Suiker op zich is niet slecht'De bedoeling is om een week lang zo min mogelijk van deze toegevoegde suikers binnen te krijgen. Maar, zo zegt het Diabetes Fonds, "suiker op zich is niet slecht voor je. In veel producten, zoals groenten en fruit, zitten van nature suikers. En die heeft het menselijk lichaam ook nodig. Het gaat ons vooral om de extra suikers die in producten zitten die door voedselproducenten worden gemaakt."