Dieren

Ecoloog over in brand gestoken rat: 'Een bekende afschrikmethode'

De hoteleigenaar uit Oldenzaal die een levende rat in brand stak, deed dit omdat hij op internet had gelezen dat deze methode zou helpen tegen het uitroeien van het ongedierte. Ecoloog André de Baerdemaeker legt aan Hart van Nederland uit of en hoe dit werkt.

“Wanneer je een levende rat verbrandt en keihard gaat krijsen horen andere ratten dit en realiseren ze zich dat het een plek is waar vreselijke dingen gebeuren”, aldus De Baerdemaeker. “Het idee is dat ze dan ergens anders hun heil zoeken.”

Hoteleigenaar Bart Ikink bespoot een rat met een brandbaar goedje en stak hem vervolgens in brand. Op internet circuleerde een video van de wrede actie en werd woedend gereageerd op Ikink en de maker van de video.

Lees ook: Hoteleigenaar die rat in de fik stak: ‘Ik wist niet dat het gefilmd werd’

Of de methode echt werkt, is volgens de ecoloog maar de vraag. “Natuurlijk, dieren zullen – als ze de keuze hebben – altijd een zo veilig mogelijke plek zoeken om eten te vinden. Maar dan moet die plek er natuurlijk wel zijn”, vertelt André. “Als er geen ander voedsel in de buurt is nemen ze het risico alsnog.”

‘Afschrikmethode’

Het verbranden van een rat is een van de vele voorbeelden van afschrikmethoden. De Baerdemaeker: “Boeren hangen weleens doodgeschoten kraaien in het veld om levende kraaien weg te houden”, legt de ecoloog uit.

Hij legt uit dat het vooral een erg dieronvriendelijke methode is. “Het is onsmakelijk en ook niet bewezen effectief. Dus ik zie vooral een hoop dierenleed dat niet eens een doel dient.”

Ikink is inmiddels aangesproken op zijn gedrag en wordt op ‘korte termijn’ gehoord door de Dierenpolitie, zo liet de politie Oldenzaal weten.