Politiek

Dutchbatters staken massaclaim tegen Defensie

Dutchbat III-veteranen laten hun miljoenenclaim tegen Defensie varen. Ze vertrouwen erop dat het ministerie zich gaat inzetten voor eerherstel en goede nazorg, bevestigt hun advocaat Michael Ruperti berichtgeving van De Telegraaf.

In totaal 230 voormalige Dutchbatters hoopten met de massaclaim eerherstel af te dwingen. Ze eisten duizend euro voor elk jaar dat is verstreken sinds de val van Srebrenica in 1995.

Vorige week meldde minister van Defensie Ank Bijleveld in de Veteranennota 2017-2018 dat Defensie inzicht wil krijgen in de problemen die een deel van de Dutchbat III-veteranen door hun uitzending ruim twintig jaar na dato nog steeds ervaart. De oplossingen waarmee de onderzoekers moeten komen, moeten volgens de minister ”recht doen aan de behoeften van veteranen”, zo staat in de nota.

Lees ook: Dutchbatters blij met veroordeling Mladic

De Nederlandse VN-militairen onder leiding van Thom Karremans waren gestationeerd in Srebrenica om de bevolking in de enclave te beschermen tegen de Bosnische-Servische troepen. Ducthbat werd overrompeld door het leger van Mladic en konden niets meer doen dan te kijken hoe de moslimvrouwen en -kinderen werden weggevoerd.

In de dagen na de val van de enclave werden zo’n 8000 Bosnische mannen en jongens omgebracht. Mladic heeft altijd gezegd dat hij niet de opdracht had gegeven tot de zuivering. Hij houdt vol dat anderen de bevelen gaven of dat sommige militairen op eigen houtje handelden. Het Joegoslavië-tribunaal denkt daar anders over.

Mladic is in november 2017 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens deelname in, en zijn bijdragen aan joint criminal enterprises die het plegen van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven als doel hadden.