Weer & Verkeer

Duizenden reizigers vast op Londense luchthaven door rondvliegende drones

Tienduizenden passagiers die van en naar de Britse luchthaven Gatwick willen vliegen kunnen sinds woensdagavond 23.00 uur niet vertrekken of landen. Het vliegverkeer ligt stil na herhaaldelijke meldingen dat er drones in de buurt van de luchthaven waren gesignaleerd.

Volgens de luchthaven zijn 115.000 passagiers op 760 vluchten getroffen.

Algemeen directeur Chris Woodroofe van Gatwick kon donderdagochtend nog niet zeggen wanneer het vliegverkeer wordt hervat. Ook waarschuwde hij ervoor dat als het vliegverkeer weer op gang komt, de luchthaven nog zeker 24 uur hinder van de sluiting zal ondervinden.

Geen terreuractie

De politie en de luchthavenautoriteiten spreken over meerdere waarnemingen van drones. Meer dan twintig politie-eenheden zijn op zoek naar de eigenaar van de vliegende objecten. Volgens Woodroofe heeft de politie de drones niet neergehaald uit angst voor het risico van verdwaalde kogels. De politie denkt niet dat het om een terroristische actie gaat.

Volgens de Britse wet is het illegaal om met drones te vliegen binnen 1 kilometer van een luchthaven. Op de overtreding staat maximaal 5 jaar gevangenisstraf.

Vluchtstatus controleren

Gatwick, op 50 kilometer van Londen, is met 45 miljoen passagiers per jaar na Heathrow het drukste vliegveld van Groot-Brittannië. De luchthaven adviseert passagiers hun vluchtstatus te controleren.

Oproep

Ben jij op Gatwick Airport of ken jij iemand die op dit moment niet van of naar de luchthaven kan vliegen? Dan komen we graag met je in contact! Stuur ons een mailtje via hart@sbs.nl of neem telefonisch contact met ons op via 020 – 800 7702.

ANP