Politiek

Duizenden mensen ondertekenen petitie tegen abortuspil bij huisarts

Moet een abortuspil via een huisarts beschikbaar kunnen zijn? Eerder dit jaar diende GroenLinks en de PvdA hier een wetsvoorstel over in. De VBOK -de vereniging voor bescherming van het ongeboren kind- is daar fel op tegen, en daarom boden ze donderdagochtend een petitie aan in de Tweede Kamer.

Ruim 21.000 mensen hebben de petitie “Zeg nee tegen de abortuspil bij de huisarts” ondertekend. Daarmee hoopt de vereniging dat het wetsvoorstel van GroenLinks en de PvdA er niet doorheen komt. Die partijen willen de mogelijkheid om een abortus te plegen laagdrempeliger maken.

De partijen GroenLinks en PvdA willen een laagdrempelige toegang tot abortus. De gedachte van de partijen is dat er nu een te lange wachttijd is bij de klinieken, en dat vrouwen zelf goed kunnen nadenken, dat ze een dergelijk besluit nooit lichtzinnig nemen en dat de huisarts toegankelijker en persoonlijker en dus prettiger is.

Volgens VBOK ”verdienen vrouwen beter”. Ze vinden dat het “ongeboren leven” een kans moet hebben op een bestaan. Zij willen dat de vrouwen alternatieven worden geboden en niet dat vrouwen ‘zo maar even’ een abortus laten plegen. Iets waar de SGP voor de zomer ook voor pleitte.