Weer & Verkeer

Droogte zorgt voor extra werk bij brandweer en boeren

We hebben er weer een weerrecord bij. Deze maand is de droogste maand juni sinds 1962. En dat betekent dat er weer allerlei maatregelen moeten worden genomen.  Zo is er weer een grotere kans op natuurbranden.

Waar dat nodig is wordt de natuur extra in de gaten gehouden. Op de Veluwe doen ze dat bijvoorbeeld vanuit de lucht. Zo kan de brandweer snel ingrijpen als er een beginnend brandje is. Want met dit droge weer is een klein brandje al snel een grote.

Ook de boeren hebben last van de droogte. De meeste agrariërs redden zich nog wel, maar het levert vaak wel extra werk op als ze hun land moeten gaan beregenen. En als de droogte aanhoudt wordt beregenen vaak verboden. In West-Brabant is dat al gedeeltelijk het geval. Daar mogen boeren geen oppervlaktewater gebruiken om hun land te besproeien.

Bericht gaat verder onder de video:


Met de steeds langere droge periodes moeten boeren op zoek naar manieren om hun bedrijf toch draaiende te houden. In Oost Nederland startte Waterschap Vechtstromen daarom het project ‘Landbouw op peil’, waarbij samen met boeren wordt gezocht naar manieren om hun bedrijf klimaatbestendig te maken. Eén van de deelnemers is Jan Reimers uit De Lutte.  Hij heeft een aantal waterbekkens waarin hij water kan opslaan voor drogere tijden.  Hiermee kan hij bijvoorbeeld zorgen dat het waterpeil in de sloten bij zijn land niet te ver zakt. En mocht het toch nodig zijn om te beregenen, dan kan hij ook daarvoor zijn waterbekkens inzetten.

‘Droogste juni in 56 jaar’

Volgens de weerbureaus lijkt het er sterk op dat de afgelopen maand de boeken in gaat als de droogste junimaand sinds lange tijd. Mogelijk zelfs sinds de weermetingen zijn begonnen in 1901.

Vooral in het midden en (zuid)westen van het land is sprake van recorddroogte. De buitjes die in de afgelopen dagen zijn gevallen zijn een druppel op een gloeiende plaat. Het grootste neerslagtekort is in Twente, de Achterhoek, het noorden van de Veluwe en delen van Noord-Limburg.

Tropische temperaturen

De rest van de maand gaat zonnig en warm verlopen, vandaar dat droogterecords nu al zeker lijken. De komende dagen loopt het kwik op naar zomerse waarden, donderdag kan zelfs een tropische 30 graden worden aangetikt.

In Noord-Limburg mogen boeren al een tijdje hun land niet meer beregenen, omdat dan de waterstand te veel zou dalen. De droogte kan ook leiden tot uitdroging en verzwakking van veendijken.