Opmerkelijk

Dodelijk gif gestolen uit Leids museum: 'Raak het niet aan'

Bij een inbraak in het Rijksmuseum Boerhaave is een kluis met daarin een dodelijk gif gestolen. De politie waarschuwt voor de gevaren van het gif (curare), dat in de nacht van dinsdag op woensdag werd meegenomen.

Curare is een pijlgif dat door inheemse stammen gebruikt wordt voor de jacht. Het dier wordt met een pijltje waar het gif op zit beschoten, waardoor het verlamd raakt en gedood kan worden. Het gif verslapt de spieren en uiteindelijk ook de ademhalingsspieren, waardoor je overlijdt. Bij mensen die met het gif in aanraking gekomen gebeurt hetzelfde. Een synthetische vorm van het gif wordt in het ziekenhuis als spierverslapper gebruikt.

Niets waard

Inbrekers namen een kluisje mee waar het gif in zat. De directeur van het museum vermoedt dat de dieven uit waren op geld. “Ik denk dat ze niet wisten wat er in de kluis zat, het gif is namelijk niets waard”, aldus directeur Amito Haarhuis. Het gif is een klein zwart blokje en zat in een glazen potje met een rode deksel. Op het potje zit een oud uitziend etiket met daarop de naam van het gif: curare.

De politie roept mensen die het gif aantreffen en niet aan te raken op direct contact op te nemen.