112

Dochter verduistert tienduizenden euro's van overleden moeder

Twee jaar na de moord op de 52-jarige Liduina de Jong moet haar familie opnieuw de gang naar de rechter maken, nu omdat haar zus, Ylonka K. jarenlang hun moeder zou hebben bestolen. Voor hoeveel, dat kan niemand zeggen, maar justitie houdt het op minstens 60.000 duizend euro.

De 68-jarige Ylonka K. beheert de financiën van moeder Jos. Ze heeft haar bankpas, maar zou daarmee volgens justitie vooral zichzelf verrijken. ”Het is gewoon een heel ernstig strafbaar feit om over zo’n lange periode zoveel geld te verduisteren, van bovendien je bloedeigen moeder, die alle vertrouwen in haar had gesteld.” Zegt Officier van Justitie Robert-Jan Wiegant.

Ook haar broer, Kees de Jong, heeft geen goed woord over voor zijn zus. ”Zij heeft geen enkel teken van spijt laten zien, geen enkele emotie. Ze begon alleen beetje te snikken toen het over Liduina ging.”

Dood Liduina

De 52-jarige Liduina werd op 25 augustus 2016 in bijzijn van haar eigen dochter met een beeld op haar hoofd dood geslagen in haar woning in Nissewaard. Een afschuwelijke afloop van een leven vol huiselijk geweld. De toen 37-jarige dader kreeg uiteindelijk tbs met dwangverpleging, maar nu staat de familie dus alweer voor de rechtbank.

Moeder Jos was kapot van het bedrog, deed aangifte, maar is afgelopen zomer overleden.  Dochter Florence en zus van Ylonka en Liduina kan niet geloven dat haar eigen zus dit heeft kunnen doen: ”Op een gegeven moment kon mijn moeder niet meer lopen door de stress, ze was heel erg op zichzelf, en toen overleed Liduina ook nog, dat kwam allemaal dubbel hard aan bij haar.”

‘Moeder was vergeetachtig’

Het meeste verduisterde geld ging naar de sportschool van Ylonka’s zoon, maar ze houdt vol dat ze altijd alles contant terugbetaalde, en dat hun moeder dat zo wilde. Broer Kees gelooft daar helemaal niets van. ”Mijn moeder kon leven van de rente van de verkoop van haar huis, en daar bovenop kreeg zo nog haar uitkering. En nu is alles weg.”

Voor de familie steekt het dat hun eigen zus hun overleden moeder nu wegzet als ‘vergeetachtig’ en ‘onbetrouwbaar’.

Justitie eist behalve 60.000 euro een onvoorwaardelijke werkstraf van 240 uur, plus nog 2 maanden voorwaardelijke celstraf. De rechter doet op donderdag op 15 november uitspraak in de zaak.