Dieren

Dieren in de problemen door aanhoudende droogte

De aanhoudende droogte leidt tot meer doden dassen. Hiervoor waarschuwen stichting Das & Boom en Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) dinsdag. Ook andere dieren lijden onder een gebrek aan regenval.

Door de droogte kruipen regenwormen dieper onder de grond. Daardoor zijn jonge dassen langer afhankelijk van moedermelk en trekken moederdassen er vaker op uit, waardoor de kans dat zij worden aangereden groter wordt, zegt Jaap Dirkmaat van VNC.

Veel concurrenten

Bovendien zijn er veel concurrenten op zoek naar regenwormen en andere ondergrondse beesten zoals larven, duizendpoten en kevers. Mollen en egels worden vaker boven de grond gezien op zoek naar eten. Ooievaars zien hun nesten mislukken omdat ze niet genoeg voedsel kunnen vinden voor kroost en vertrekken daarom een maand eerder naar Afrika dan normaal.

LEES HIER ALLES OVER DE AANHOUDENDE DROOGTE IN NEDERLAND

Volgens Dirkmaat heeft de droogte een grote impact omdat het grondwaterpeil de afgelopen jaren veel is gezakt en de diversiteit van soorten is afgenomen. “Bij gebrek aan alternatieven leren nu zelfs vossen hun jongen regenwormen eten.”

Boswachter Henk Jan Zwart

Boswachter Henk Jan Zwart van de gemeente Ermelo stelt vast dat ook zwijnen en hun biggen minder makkelijk bij ondergrondse dieren komen en daarom larven uit dode boomstroken eten. Hij verwacht dat de droge zomer ook in het najaar problemen gaat geven, omdat de groei van eikels geremd wordt.