Politiek

Deze mensen zeiden sorry in 2018, maar wat hebben we er aan?

Minister Stef Blok, Youp van ’t Hek en ING: ze zeiden allemaal sorry in 2018. Daarentegen zei Johan Derksen helemaal geen sorry en Ismail Ilgun nam in een vlaag van eerlijkheid zijn excuses zelfs terug.

Reputatiegroep maakte voor de tiende keer hun Sorrylijst. Er staan dit jaar flink wat leden van de VVD in. Naast Stef Blok trokken ook Halbe Zijlstra (liegen) en Thierry Aartsen (bijzonder misplaatste “grappen”) het boetekleed aan. Aartsen bood géén excuses aan voor racistische en seksistische opmerkingen die hij maakte. Staatssecretaris Barbara Visser moest door het stof na het chroom-6-schandaal.

Lees ook: Overzicht: de belangrijkste affaires van de VVD sinds 2013

Alleen excuus voor ophef

Wat opvalt: veel mensen die hun excuus aanboden, deden dat voor de ophef en niet voor wat ze nu eigenlijk zeiden. Blok zei sorry voor de ophef, maar niet voor zijn racistische opmerkingen, Van ‘t Hek zei een beetje sorry voor de ophef, maar niet voor zijn seksistische column. ING onderschatte naar eigen zeggen de publieke verontwaardiging over de enorme loonsverhoging van topman Ralph Hamers.

Volgens Reputatiegroep laat de commotie rond de excuses de kloof in de samenleving zien. “De ophef betreuren en je excuses aanbieden is niet hetzelfde als verantwoording afleggen. Het is spijt betuigen om van het gezeur af te zijn,” stelt Paul Stamsnijder van de Reputatiegroep. “Critici doorzien nepexcuses als een slechte smoes. Doe gewoon oprecht boete of zeg gewoon geen sorry. Nepexcuses maken het publiek alleen nog maar bozer.”

Door het stof gaan

Volgens Stamsnijder bevatten oprechte excuses nooit de woorden “als” en “maar”. “In het geval van Blok en ING blijkt dat de spijt vooral onder druk van de omstandigheden wordt geuit. Door het stof gaan valt niet mee. Je moet je woorden op een goudschaaltje wegen. Als je excuses aanbiedt, doet dat dan rechtstreeks en onvoorwaardelijk.”

In de top 10 staan ook Johan Derksen en vlogger Ismail Ilgun. Derksen zei geen sorry voor zijn homofobe opmerkingen en Ilgun nam zijn excuus zelfs terug: “Ik zei sorry voor dingen waar ik helemaal geen spijt van had tegen mensen die ik helemaal geen excuses verschuldigd was. Waarom moet ik sorry zeggen tegen Jeroen Pauw? Ik heb een moeder thuis, ik heb broers, zij bellen me elke dag om te vragen hoe het met me gaat. Zij mogen me vertellen wat ik verkeerd doe, niet een of andere journalist. Wat de fuck heeft die met mijn leven te maken?”

Wat vindt Nederland

Wij vroegen ons panel van Wat vindt Nederland aan welke sorry’s zij zich storen en hoeveel waarde zij hechten aan excuses van publieke figuren in de media.