Opmerkelijk

De beste bibliotheek ter wereld staat in Den Helder

Bibliotheek School 7 in Den Helder is uitgeroepen tot de beste van de wereld, meldt NH. De bibliotheek won in de categorie ‘nieuwe bieb in een bestaand gebouw’.

Bij de uitreiking in Kuala Lumpur versloeg School 7 concurrenten uit Singapore en Brazilië. “Een prachtige internationale bekroning”, zegt Anita Ruder van School 7 op NH Radio. “Dankzij een aantal geweldige architecten is het gebouw de huiskamer van de stad geworden.”

Bijna gesloopt

Het gebouw stond een aantal jaren leeg en de gemeente Den Helder overwoog zelfs om het pand te slopen. Uiteindelijk werd besloten om het gebouw om te bouwen tot bibliotheek. School 7 werd in 2016 geopend en werd vorig jaar al uitgeroepen tot beste bibliotheek van Nederland.

Wat vindt Nederland?

De bibliotheek van de toekomst staat dus in Den Helder, maar hoe gaat het eigenlijk met de bibliotheek? We hebben aan 1500 mensen van ons Wat vindt Nederland-panel de vraag voorgelegd of ze er nog wel eens komen. Een meerderheid (73%) komt nooit in de bibliotheek. Een kwart van de Nederlanders (25%) zegt er nog weleens te komen. Toch vindt iets meer dan de helft van de Nederlanders (58%) dat de bibliotheek moet blijven bestaan, ook al maken ze er zelf niet of nauwelijks gebruik van. 32% van de mensen zou de bibliotheek niet missen als deze zou verdwijnen.

ANP/Redactie
Screenshot Youtube/KopGroep Bibliotheken