Politiek

Coalitiegesprekken in Rotterdam zonder verkiezingswinnaar Leefbaar

In Rotterdam gaan VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en CU-SGP met elkaar in gesprek om een college te vormen. Dat hebben informateurs Pieter Duisenberg en Paul Rosenmöller bekendgemaakt.

Leefbaar Rotterdam, na de verkiezingen met elf zetels de grootste partij, doet dus niet mee met de besprekingen. Fractievoorzitter Joost Eerdmans heeft “zeer, zeer teleurgesteld” gereageerd.

Lees ook: ‘Leefbaar heeft PVV duidelijk verslagen’

De VVD laat weten dat de partij de onderhandelingen met CDA, D66, CU-SGP, PvdA en GroenLinks is gestart “om een einde te maken aan de impasse in de Rotterdamse coalitievorming”. De liberalen stellen in een verklaring te hebben ingezet op een combinatie van twee linkse en twee rechtse partijen, en dat Leefbaar Rotterdam, daar “zonder meer” deel van zou moeten zijn. Maar dat leek geen meerderheidscoalitie op te leveren en “daardoor dreigde de vorming van een geheel linkse coalitie”.

Lees ook: Exitpoll: Leefbaar Rotterdam verliest maar nog steeds de grootste partij

De VVD voelde daar niet veel voor omdat daarmee de problemen van de stad niet genoeg zouden worden opgelost. Eerdmans zegt dat “vanaf dag 1” links Rotterdam niet met Leefbaar wilde praten. “En laten nu de 47.312 kiezers van Leefbaar definitief barsten.” De PvdA in Rotterdam meldt via Twitter blij te zijn dat de impasse is doorbroken.

ANP