Politiek

Charlotte zoekt uit: doen woningcorporaties te weinig aan schimmelhuizen?

Het gaat inmiddels beter met Stephanie van der Sluis en haar man Michael. Iets meer dan een jaar geleden ontvluchtten ze hun schimmelhuis en besloten ze op een camping te gaan zitten. Na veel gesteggel hebben ze inmiddels een ander huis en warempel: de gezondheid van hun kinderen is beter dan ooit! Het bewijs dat het loont als er een oplossing komt voor mensen met schimmelhuizen.

Waarom het gesteggel over een nieuwe woning acht jaar heeft moeten duren frustreert enorm bij Stephanie: ”Woningbouwverenigingen erkennen niet snel als er een mankement wordt geconstateerd in een van hun woningen, als er sprake is van een probleem geven zij niet thuis.”

Lees ook: Gezin ontvlucht woning vanwege lek en rot

En het probleem van Stephanie en Micheal staat niet op zichzelf. Volgens het RIVM zijn er in Nederland zo’n 500.000 woningen waar schimmel een probleem is  voor de gezondheid van de bewoners.

Lees ook: Woonstichting laat gezin met baby in schimmelhuis wonen

Sandra Beckerman, Kamerlid van de SP, staat aan de de kant van de bewoners. ”Het kan niet zo zijn dat je ziek wordt van je eigen huis.” De partij wil dat er een actieplan komt die woningbouwverenigingen verplicht de schimmel in hun woningen ook daadwerkelijk aanpakt. Maar ja, hard schreeuwen en Kamervragen stellen blijkt niet genoeg te zijn geweest vooralsnog. Hoe kan dat?

Bij veel onderwerpen die we in dit programma behandelen belooft de politiek beterschap. Maar houden ze woord? Deze zomer gaat onze politieke verslaggever Charlotte Nijs op onderzoek uit. Want belofte maakt schuld!