Politiek

Burgemeester Alphen 'beste burgemeester van de wereld'

Ze is de enige overgebleven Nederlandse kandidaat: Liestbeth Spies, burgemeester van Alphen aan de Rijn is genomineerd voor de titel World Mayor 2018. In totaal zijn er 27 burgemeesters uit 20 landen in de race om de titel. Op de website waar je kunt stemmen op de kandidaten wordt gezegd: ‘Mayor Spies is a woman of great inspiration, leadership and, above all, integrity.’

Spies (CDA) is al vier jaar burgemeester van Alphen. Hiervoor is ze onder andere minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geweest in het Kabinet Rutte 1 en lid van de Tweede Kamer voor het CDA. Een van de opvallende gebeurtenissen tijdens het burgemeesterschap van Spies is het ongeluk met de hijskranen in Alphen.

Daarbij vielen in augustus 2015 twee hijskranen om tijdens werkzaamheden, boven op de naastgelegen woningen. Er vielen geen doden, maar de beelden ervan gingen de hele wereld over.

Lees ook: Burgemeester Alphen: ‘Het is gruwelijk’

Er zal dit jaar sowieso een vrouw winnen; de organisatie heeft er dit jaar voor gekozen om alleen vrouwelijke burgemeesters te nomineren. De organisatie zegt op haar website dat ondanks de inzet van veel vrouwen wereldwijd voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen, het in veel gevallen nog niet gelijk is. Nog geen 20 procent van de burgemeesters wereldwijs is vrouwelijk.

Stemmen op Spies of een van de andere genomineerden kan hier. De winnaar zal in 2019 bekend worden.