112

Brandweer heeft brand snel onder controle bij Knol's Koek in Groningen

Bij koekfabriek Knol’s Koek aan de Hoendiep in Groningen is er woensdagavond brand uitgebroken. Dikke rookpluimen kwamen uit het pand en even werd er gevreesd dat de brand opnieuw het bedrijf in de as zou leggen zoals dat gebeurde in 2010.

De brandweer schaalde op naar grote brand zodat meerdere voertuigen ter plaatse konden komen. Ook werd een hoogwerker ingezet. Vanwege de dikke rook werd er nog een NL-alert verstuurd naar de omwonenden, die werden gevraagd om ramen en deuren dicht te houden.

Na controle werd het duidelijk dat de brand woedde nabij een van de bakovens en vervolgens verspreidde  het zich snel, aldus de brandweer. Hoewel de brandweer veel bluswagens inzette en het vuur na een uur uit was, liep het bakkerijpand veel rookschade op.

Bij de brand zijn geen mensen gewond geraakt. Omliggende panden zijn ook bespaard gebleven.

In 2010 brandde de koekfabriek nog deels af. Door het snelle handelen wist de brandweer een deel van het pand toen te redden van de vlammen.

Knols Koek bestaat sinds 1923 en is nog steeds in familiehanden. Grondlegger is Egge Knol. Hij bakte in eerste instantie ook brood en banket. Vanaf de jaren vijftig legden Knol en zijn zoon Durandus zich toe op koek. De bakkerij verhuisde in 1958 van het Gedempte Zuiderdiep naar een voormalige wasserij aan het Hoendiep

Beeld: Persbureau Meter