Lifestyle & Entertainment

'Blokkeerfries' uitgeroepen tot woord van het jaar 2018

De term ‘blokkeerfries’ is uitgeroepen tot het woord van het jaar 2018. Het woord kreeg 55 procent van de stemmen en kreeg daarmee ruimschoots de voorkeur boven ‘yogasnuiver’ en ‘mangomoment’.

Het woord van het jaar is een initiatief van de Dikke Van Dale. Vorig jaar werd ‘appongeluk’ woord van het jaar. In totaal is ruim 28.000 keer gestemd.

Van Dale omschrijft ‘blokkeerfries’ als ,,elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan”.

Reactie Jenny Douwes

Na de wegblokkade op de A7 bij Joure werd Jenny Douwes het gezicht van de ­­pro-Zwarte Pietenbeweging. Douwes vindt het enorm leuk dat ‘Blokkeerfries’ woord van het jaar is geworden. Ze vindt dat het mooi aangeeft hoeveel het heeft geleefd in Nederland. Daarnaast vertelt ze aan Hart van Nederland dat vooral de jongens erg trots zijn op de benoeming, ze bedoeld daarmee de mannen die op de snelweg stonden. Jenny voelt zichzelf minder een blokkeerfries, omdat zij niet aanwezig was tijdens de wegblokkade.

ANP