112

Bijna 1400 aanhoudingen in Frankrijk

In heel Frankrijk zijn zaterdag bijna 1400 ‘gele hesjes’-betogers aangehouden van wie er een kleine duizend nog vastzitten. Ongeveer zestig mensen raakten gewond, onder wie drie veiligheidsfunctionarissen.

In Parijs zitten nog ruim 600 mensen vast. De situatie is onder controle, zei minister Christophe Castaner van Binnenlandse Zaken begin van de avond, hoewel het in enkele steden in het land nog onrustig bleef. Volgens premier Edouard Philippe komt president Macron komende week met nieuwe maatregelen om de “nationale eenheid” te herstellen.

Lees ook: Rustig protest gele hesjes in Nederland

Ook in onder meer Bordeaux en in Toulouse kwam het tot confrontaties tussen de betogers en de politie. In Parijs zijn opnieuw winkels geplunderd. Er werd met stenen gegooid, barricades werden opgeworpen, snelwegen geblokkeerd en auto’s in brand gestoken.

Lees ook: Gele hesjes in heel Nederland de straat op

Volgens de politie lokken vooral extreem-rechts, extreem-links en anarchisten rellen uit. Mensen betogen onder meer tegen de slechte economische omstandigheden en tegen de regering van president Macron.

ANP