Lifestyle & Entertainment

Bewoners molens Kinderdijk starten campagne tegen dronegebruik

Het is de keerzijde van de populariteit van de molens bij Kinderdijk; drones. De molenbewoners zijn het zat dat de vliegtuigjes met camera om de haverklap om de molens heen vliegen, ze voelen zich in hun privacy aangetast en die drones maken een ‘rot geluid’.

Gezamenlijk drongen de bewoners bij de gemeente herhaaldelijk aan op een verbod, maar dat bleek juridisch gezien niet haalbaar. Daarom zijn de gemeenten Molenwaard en Alblasserdam nu een bewustwordingscampagne gestart om het gebruik van drones bij de molens tegen te gaan. Er hangen borden en mensen worden via Social Media erop gewezen dat drones niet gewenst zijn.

Van de negentien molens in Kinderdijk zijn er zestien bewoond. Molenbewoners trokken twee jaar geleden voor het eerst aan de bel bij de gemeente vanwege de overlast die zij ervaren door de drones, die volgens hen hun privacy aantasten. Ze hadden het liefst een verbod gewild maar dat is juridisch gezien niet mogelijk. Wel mogen er boetes uitgedeeld worden als mensen overlast veroorzaken maar dat blijkt in de praktijk lastig omdat men dan op heterdaad betrapt moet worden. In plaats van een verbod dus nu een bewustwordingscampagne.