Sport

België wint met een lach en een traan van Engeland

In de wedstrijd die niemand leek te willen winnen heeft België dan toch zijn verantwoordelijkheid genomen en de zege naar zich toegetrokken. Na de 1-0 tegen Engeland werden de Rode Duivels met hun derde opeenvolgende zege groepswinnaar. Vooraf was er door de twee al geplaatste landen op gespeculeerd dat wellicht de tweede plek in de poule met het oog op de toekomst beter zou zijn.

België treft in de achtste finales nu Japan, Engeland stuit op Colombia. Misschien hebben de Belgen het daarmee nog niet zo slecht getroffen. Mochten ze tegen de Aziaten echter opnieuw succesvol zijn, dan zijn sterke landen als Brazilië, Mexico, Frankrijk en Argentinië mogelijke tegenstanders op weg naar de finale. Voor Engeland lijkt nu de weg naar een eventuele finale er wat simpeler uit te zien.

Lam leggen

Als er in het duel helemaal niets was gebeurd, geen doelpunten en geen kaarten, was Engeland op basis van fairplay eerste geworden. Wat dat betreft was het aan de Belgen de wedstrijd helemaal ‘lam’ te leggen. Dat deden ze echter niet, of in elk geval niet helemaal. Zo moest doelman Jordan Pickford al vrij snel handelend optreden bij een schot van Youri Tielemans, haalde Trent Alexander-Arnold een inzet van Marouane Fellaini van de lijn en deed Gary Cahill hetzelfde bij een poging van Michy Batshuayi.

Engeland daarentegen schoot amper, zoals dat heet, tussen de palen. Soms leek bij spelers in kansrijke positie de bal net van de voet te springen of werd er vrij nonchalant naast geschoten. Misschien was er sprake van onkunde. Beide coaches hadden bepaald niet hun beste spelers opgesteld.

Aan alle bespiegelingen over een oersaaie 0-0 kwam kort na rust een einde. Adnan Januzaj maakte met een prachtig schot de 1-0. Hoe dan ook ondernam Engeland nog wel enige pogingen de ‘fatale’ 1-1 te maken. Danny Welbeck was heel dicht bij een doelpunt, maar Fellaini redde net voor de lijn.

Tunesië wint om de eer

Tunesië heeft afscheid genomen van het WK voetbal met een overwinning op Panama. Het duel tussen beide reeds uitgeschakelde ploegen eindigde in 2-1. Bij rust keken de Tunesiërs nog tegen een achterstand aan. De ploeg van bondscoach Nabil Maâloul eindigde met drie punten als derde in groep G achter België en Engeland. Panama bleef bij het WK-debuut steken op nul punten.