Politiek

Belastingdienst werkte gedupeerde ouders toeslagen kinderopvang bewust tegen

De Belastingdienst heeft bewust aangestuurd op het afwijzen van bezwaren van mensen bij wie ten onrechte de kinderopvangtoeslag werd gestopt. Dat blijkt uit interne stukken van de fiscus die in bezit zijn van Trouw. Het bestaan van die stukken werd tot voor kort ontkend door de Belastingdienst. Daarin staat dat er “vooral op individueel niveau (is) gezocht naar gronden om de toeslag af te wijzen”.

De zaak speelt al sinds 2014. Toen stopte de Belastingdienst de toeslag van de 235 ouders. Zij maakten gebruik van gastouderopvang via een bureau dat verdacht werd van misbruik van toeslagen. Later bleek meer dan de helft van de ouders toch recht te hebben op kinderopvangtoeslag. Sommige betrokken ouders moesten soms tienduizenden euro’s aan ontvangen toeslag terugbetalen.

Interne instructie

In een notitie uit 2016 schrijft de Belastingdienst als interne instructie over de afhandeling van bezwaren: ‘Waarschijnlijk kun je bijna niets toekennen’. Ook wordt er ­aangestuurd op het ongegrond of niet-ontvankelijk verklaren van ­bezwaren.

De Belastingdienst heeft de zaak intern geëvalueerd. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën ontkende eerder nog dat er een intern onderzoek had plaatsgevonden.

“Zeer ernstig”

De Belastingdienst ontkende zelf ook lang het bestaan van de stukken over de interne evaluatie, ondanks Kamervragen. Pas vorige week kregen Kamerleden inzage in het document. CDA’er Pieter Omtzigt noemt het “zeer ernstig” dat het is achtergehouden. De SP gaat de kwestie in een Kamerdebat aan de orde stellen.

De Nationale Ombudsman noemde vorig jaar de aanpak van de Belastingdienst in deze zaak ongenuanceerd, waardoor ouders in een grote financiële problemen werden gebracht.

ANP