Politiek

Belangrijke dag voor Noortje, banenplan gehandicapten onder vuur

Een belangrijke dag voor arbeids-gehandicapten. Voorafgaand aan het Kamerdebat over hun salaris, boden ze in de Tweede Kamer een petitie aan. Ze vinden het belachelijk dat ze van staatssecretaris Van Ark niet eens het minimum loon hoeven te verdienen.

Het plan om meer arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen, ligt steeds meer onder vuur. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet haar voorstel donderdag verdedigen in een kritische Tweede Kamer.

Zoek naar alternatief

Oppositiepartijen als de SP en GroenLinks hameren op een alternatief ”dat wel draagvlak heeft.” Ook gehandicapten zelf zeggen dat het plan van tafel moet omdat het nadelig uitpakt. De actiegroep Wij Staan Op! wil net voor het debat een petitie met ruim 80.000 handtekeningen aanbieden. Maar ook coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen meer weten over de gevolgen, ook omdat het Centraal Planbureau zich afvraagt of het voorstel wel een forse groei van banen oplevert.

Staatssecretaris Van Ark wil de zogenoemde Participatiewet zodanig aanpassen dat werkgevers alleen salaris gaan betalen over het deel dat iemand productief is (loondispensatie). De huidige subsidies op de loonkosten voor bedrijven verdwijnen. Het is de bedoeling dat gemeenten het salaris gaan aanvullen tot het minimumloon.

Gehandicapten willen echter zo veel mogelijk volwaardig, met een normaal loon, meedraaien. Ze vinden dat hun arbeidsvoorwaarden erop achteruitgaan.