112

Ambulance arriveert bij uitgang grot voor Thaise voetballertjes

Op social media zijn beelden verschenen van een ambulance die arriveert bij de grot in Thailand. Daar is nu de reddingsactie van de voetballertjes aan de gang die al sinds 23 juni vastzitten.

Tijdlijn: Zo verliep de reddingsactie van de dertien voetballertjes en hun coach

De eerste twee jongens zijn inmiddels boven de grond. Hun tocht heeft ongeveer zeven uur geduurd.

BEKIJK HIER DE LIVESTREAM VAN DE REDDINGSACTIE

“Twee kinderen zijn buiten. Zij zijn momenteel bij het veldhospitaal dichtbij de grot”, aldus Tossathep Boonthong, hoofd van de gezondheidsautoriteiten van Chiang Rai dat deel uitmaakt van het reddingsteam. ,,Wij gaan ze lichamelijk onderzoeken. Ze zijn nog niet op weg naar het ziekenhuis van Chiang Rai.”

De jongens zijn door professionele duikers naar buiten gebracht. Zondagochtend vroeg (Nederlandse tijd) zijn achttien duikers de grot ingestuurd om de twaalf voetballertjes en hun trainer te redden. Door de reddingswerkers is drie tot vier dagen getraind. Onder de duikers zijn dertien buitenlanders. Afhankelijk van het weer kan de hele operatie drie tot vier dagen duren.

Vier kilometer

De jongens maken deel uit van een jeugdvoetbalteam dat verdween op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Duikers vonden de twaalf jongens en hun trainer pas afgelopen week terug. Ze zitten vast op zo’n 4 kilometer van de ingang.

Redactie/ANP