Misdaad

Aanhoudingen voor verkrachting en chanteren jonge vrouwen met naaktfoto's

Voor het afpersen van zeker tien jonge vrouwen heeft de politie een 23-jarige Hagenaar en drie vrouwen uit Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Hilversum opgepakt.

De slachtoffers zijn afkomstig uit het hele land en werden onder druk gezet met het dreigement dat naaktfoto’s van hen op internet zouden verschijnen. De verdachte uit Den Haag zou bovendien een van de slachtoffers hebben verkracht.

Het onderzoek begon met de aangifte van een vrouw uit Vlissingen, die geld moest betalen om te voorkomen dat naaktfoto’s zouden worden gepubliceerd. “We zien dat daders via datingsites een vals profiel aanmaken, dus met valse gegevens en een foto van iemand anders. Dan wordt contact gelegd met potentiële slachtoffers en wordt gevraagd om eens een blootfoto te sturen”, aldus een politiewoordvoerder.

Drie opgepakte vrouwen

De slachtoffers zijn volgens de politie tussen de 18 en 25 jaar en komen uit onder meer Leiden, Helmond en Den Haag. De drie opgepakte vrouwen zijn 18, 25 en 26 jaar. De politie verhoort ze om erachter te komen wat hun aandeel in de afpersing is.

Lees ook: Slachtoffer online-shaming schrijft hulpboek na ervaringen

De zaak roept veel herkenning op bij Nikkie Lee Janssen. Een hacker wist een persoonlijk filmpje, alleen bestemd voor haar vriend te pakken te krijgen en probeerde haar daarmee af te persen.

ANP/Redactie