112

A7-blokkeerder: 'Er was geen leider, alleen individuen met zelfde doel'

Volgens een van de 34 Friezen die verdacht worden van het blokkeren van de A7 op de dag van de nationale sinterklaasintocht in 2017, was er geen leider bij de actie. ”Het waren allemaal individuen met hetzelfde doel.”, zei de 22-jarige man uit Oentsjerk op de tweede dag van het vierdaagse proces.

Een 29-jarige deelnemer uit Driezum zei dinsdag eveneens dat hij alleen handelde. ”Gelukkig kwam er steun van anderen.”

De man uit Oentsjerk heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) een voortrekkersrol vervuld. Hij deed dit nadat de vrouw die in de zaak verdacht wordt van opruiing, van de politie moest stoppen met een Facebook-pagina over de blokkade. Zo riep de man na de actie op 18 november een WhatsApp-groep voor de deelnemers in het leven. Ook reed hij voorop in de groep auto’s op de snelweg.

‘Ramptoeristen’

De man ontkent dat hij begon met remmen. Dit tot frustratie van het OM, dat naar eigen zeggen moet blijven gissen naar wie er remde. Ook andere verdachten hebben nog niet die verantwoordelijkheid genomen. De meesten benadrukken dat ze per toeval tussen de blokkeerders waren gekomen of alleen uit nieuwsgierigheid waren komen kijken. Diverse verdachten noemen zichzelf een ramptoerist.

Een 56-jarige deelnemer uit Damwoude vertelde aan de rechter trots te zijn op de blokkade, maar dat die ook een averechts effect had. ”De anti-Zwarte Pietdemonstranten hebben daarmee nog nooit zoveel publiciteit gehad. En twee weken later kregen ze dat weer, wat veel geld heeft gekost.” Op zaterdag 2 december mochten de betogers alsnog demonstreren in Dokkum. Drie bussen arriveerden onder begeleiding van de ME in de Friese stad.

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP/Redactie