112

25 jaar celstraf voor 'vergismoord' op voorbijganger Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag de 34-jarige Quincy S. veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. Tegen de man was een levenslange celstraf geëist. Volgens de rechter staat vast dat hij op 13 mei 2015 in de De Clercqstraat in Amsterdam-West een 25-jarige man heeft doodgeschoten.

Het slachtoffer, Youssef el Kahtaoui, was een toevallige voorbijganger. ”Meedogenloos”, zo noemde de rechtbank het optreden van S.

Tram

S. was kort voor het lossen van de fatale schoten gewond geraakt bij een schietpartij in een nabijgelegen shishalounge, waar hij en een handlanger op zoek zouden zijn geweest naar een man die zij wilden liquideren. Buiten schoot hij met zijn kalasjnikov behalve op El Kahtaoui ook op een passerende tram. Kogels misten de passagiers op een haar na. Het schieten op de tram kwalificeerde de rechtbank als een poging tot doodslag.

S. werd anderhalf jaar na de gebeurtenissen bij de shishalounge aangehouden toen hij op weg was voor weer een andere moordexpeditie, in Almere. Dankzij DNA op een kogel die hem had doorboord kon hij worden gekoppeld aan het dodelijke geweld in de De Clercqstraat.

De opgelegde straf geldt ook de voorgenomen liquidatie in Almere. Drie medeverdachten in die zaak zijn door de rechtbank veroordeeld tot straffen van vijf en zeven jaar.

Gelijkenissen

De rechtbank zei in de zaak-S. wel gelijkenissen te zien met zaken waarin levenslang wordt opgelegd, maar zag toch redenen af te wijken van de eis van het Openbaar Ministerie. Levenslang is bedoeld voor daders van wie bekend is dat een tijdelijke straf niet meer werkt, aldus de rechtbank. Bovendien werd S. niet eerder veroordeeld tot een lange straf.

Hitman

In het vonnis stond de rechtbank uitvoerig stil bij het leed dat S. heeft veroorzaakt door een volkomen onschuldige, jonge man dood te schieten, ”doelbewust en koelbloedig”. Hij wekt de indruk, vindt de rechter, dat hij ”een professionele hitman” is, ”niet gehinderd door een geweten bij het uitvoeren van liquidaties”. De zaken lijken samen te hangen met ”de golf van geweld en liquidaties in Amsterdam de afgelopen jaren, waarbij een mensenleven geen enkele waarde lijkt te hebben.”