Dieren

150 miljoen jaar oude langnekdino in Oertijdmuseum Boxtel

Het Oertijdmuseum in Boxtel heeft een skelet van een 150 miljoen jaar oude gigantische dinosaurus bemachtigd. Het gaat om een 20 meter lange Diplodocus, een langnekdinosaurus die in 1993 is opgegraven in de Verenigde Staten. Een bijzondere aanwinst, want het is volgens het museum voor het eerst dat zo’n groot en origineel dinosaurusskelet op een vaste tentoonstelling in ons land is te zien.

Na die in Zwitserland en Denemarken is deze de derde Diplodocus in een Europees museum. Het duurt overigens nog wel zo’n drie jaar voordat de Diplodocus in zijn volle omvang in het museum staat. De meeste van de ongeveer driehonderd botten moeten namelijk nog uit het omliggende gesteente worden vrijgemaakt. Het museum verwacht dat hier zo’n 10.000 manuren in gaan zitten. Dat gebeurt met behulp van professionals, maar ook vrijwilligers en studenten paleontologie uit binnen- en buitenland. Bezoekers kunnen de voortgang dagelijks volgen.

Stuk huid

Zo’n 70 procent van het skelet is bewaard gebleven, mogelijk zelfs met een stuk huid. De studenten doen ook wetenschappelijk onderzoek naar de Diplodocus. Ze kijken onder meer of er in de botten bijtsporen zitten van de vleesetende Allosaurus. De nu gevonden dinosaurus lag namelijk op nog geen 100 meter van de beroemde Allosaurus ‘Big Al’, die twee jaar eerder werd gevonden.

Lees ook: Het is een monsteroperatie om de T-Rex in Naturalis te krijgen

De onthulling van het skelet is op 10 oktober in aanwezigheid van Kirby Siber van het Zwitserse Sauriermuseum Aathal, onder wiens leiding de vondst is opgegraven. Voor museumdirecteur René Fraaije komt een droom uit. “De liefde voor dinosaurussen begon al toen ik een jongetje was van een jaar of tien. Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby geworden. Dit is ongehoord, ik heb er geen woorden voor. Wie kan nou zeggen dat ‘ie dit heeft.”

Het museum hoeft niet te worden aangepast voor het enorme skelet. “Onze hal is 12 meter hoog”, zegt Fraaije. “Hij kan gewoon binnen staan.” Het Oertijdmuseum had ook al een replica en natuurgetrouwe reconstructie van een Diplodocus in hun vaste expositie.

Foto: Oertijdmuseum Boxtel