Gezondheid

Fotografe Ursula legt vast wat ze eet en wat ze uitpoept

Een fotocollage van eten en poep. Fotografe Ursula van de Bunte fotografeerde 2,5 maand lang de maaltijden die ze at en haar ontlasting. Die foto’s zijn de aankomende tijd te zien op het fotofestival ‘Breda Photo’.

Ursula kwam op het idee toen ze tijdens een masterclass de opdracht kreeg om foto’s te maken met het thema ‘to infinity en beyond’. “Ik vroeg mij af of eten anders zou zijn in de toekomst en is er een toekomst zonder ontlasting? Is daar een pil voor?”, vertelt de fotografe. Met die vragen is ze naar verschillende diëtisten en dokters geweest om te kijken of zo’n pil bestaat. Tevergeefs, volgens de deskundigen bestaat zoiets niet en lijkt het hen sterk dat zoiets in de toekomst gaat komen.

Zes kilo lichter

Zelf vindt Ursula het onhandig om vijf keer op een dag naar het toilet te moeten. In die periode heeft ze verschillende maaltijden gefotografeerd om te kijken wat het doet met haar ontlasting. Van gewone maaltijden tot smoothies, vitaminecapsules en het minder eten van vlees en vis. “Ik werd bewust van mijn eetpatroon en wat voor invloed het had op mijn ontlasting. Je ziet dat als je gezonder gaat eten je ontlasting bijvoorbeeld minder en steviger wordt, maar ook qua kleur zie je verschil.” Tijdens dit project is ze zes kilo afgevallen en voelt ze zich energieker dan ooit.

“Deze foto’s zijn wel heel anders dan wat ik normaal fotografeer. Normaal zijn mijn foto’s wat esthetischer.” Haar werk heeft ze ook aan haar studenten laten zien. “Die vinden het grappig, maar de meeste reacties zijn toch wel ‘raar’ en ‘vies’.” De dokters en diëtisten daarentegen reageerden wel normaal. “Die zijn dit natuurlijk al gewend.”