Politiek

Rutte 'zeer gemotiveerd' voor migratietop

Premier Mark Rutte is “zeer gemotiveerd” om een bijdrage te leveren aan de ingelaste informele migratietop zondag in Brussel. Maar het zal “niet gemakkelijk” worden om tot een gemeenschappelijke Europese aanpak te komen, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Voor het kabinet is het belangrijk dat vluchtelingen eerlijk verdeeld worden over de EU en dat de migratie wordt gestopt. Dat moet gebeuren door met Noord-Afrikaanse landen soortgelijke afspraken te maken als eerder met Turkije zijn gesloten.

Opvangcentra in Noord-Afrikaanse landen

Een plan dat op tafel ligt, stelt voor om opvangcentra in Noord-Afrikaanse landen op te zetten waar op zee opgepikt migranten naar toe worden gebracht. Europa moet dan uit die centra asielzoekers overnemen die niet hebben geprobeerd met een boot Europa te bereiken.

Lees ook: Italië weigert een reddingsschip: ‘Ga maar naar Nederland’

De kwestie is weer actueel geworden door de nieuwe Italiaanse regering, die weigert nog schepen met migranten tot haar havens toe te laten. En in Duitsland staat bondskanselier Angela Merkel onder druk van zusterpartij CSU om tot een strenger vluchtelingenbeleid te komen.