Politiek

Hoe kan Den Haag de Groningers 'mentaal versterken'?

De Tweede Kamer organiseert vandaag een hoorzitting over ‘mentale versterking’ voor Groningen. Oftewel: wat kan Den Haag doen om Groningse kopzorgen te verminderen?

De rondetafelbijeenkomst is op initiatief van de ChristenUnie en D66. Zij hebben van te voren aangegeven vooral te willen luisteren naar wat de deskundigen te zeggen hebben. En die deskundigen zijn helder in hun advies: geef de mensen duidelijkheid, wees eerlijk en kom je (financiële) beloftes na.

Gezondheidsproblemen door schade-stress

Een van de deskundigen is hoogleraar Tom Postmes. Hij onderzocht met een collega de gezondheidssituatie van de mensen in het aardbevingsgebied en kwam tot de schokkende conclusie dat ieder jaar minimaal vijf Groningers om het leven zouden kunnen komen van de stress die de afwikkeling van alle schade met zich meebrengt. Daar zit dus ook zijn belangrijkste aanbeveling in: “Zorg ervoor dat zo snel mogelijk de financiële kant van het verhaal klaar is. Dat neemt veel van de onrust weg.”

‘W zijn niet gek, we worden gek gemaakt!’

Terwijl binnen de gesprekken gaande zijn staat buiten het Kamergebouw een kleine groep Groningers van de Bodem Beweging te demonstreren onder het motto ‘We zijn niet gek, we worden gek gemaakt!’. Gehuld in dwangbuizen hopen ze voorbijgangers en politici op het Plein duidelijk te maken dat zij ook snel van al het gedoe af willen zijn.

Mentale problemen door juridische strijd

Ria Mulder weet precies wat die mentale problemen in het aardbevingsgebied zijn. Haar huis in het Groningse Wolden is total loss verklaard. Al twee jaar is ze verwikkeld in een juridische strijd met de NAM over de schadevergoeding. Mulder is helemaal klaar met de Haagse politiek.