112

Zorg faalde bij hulp moordenaar Els Borst

Hulpverleners betrokken bij de zorg van Bart van U. – de moordenaar van Els Borst – zijn in gebreke gebleven doordat ze geen informatie met elkaar uitwisselden. Daardoor viel niet in te schatten hoe ernstig zijn situatie was. Hoewel de hulpverleners zich aan de normen en wet- en regelgeving hielden, zette niemand dat stapje extra om een compleet beeld te krijgen.

Dat staat in een dinsdag verschenen rapport van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ). Van U. doodde in 2014 politica Els Borst en een jaar later zijn zus Loïs. Hij heeft een lange geschiedenis met psychische problemen.

Van U. is een zorgmijder

Van U. is wat in de hulpverlening een ,,zorgmijder” wordt genoemd: iemand die weigert mee te werken aan zijn behandeling. Juist dan hebben zorgverleners de taak om een volledig beeld te krijgen, meldt de IGZ. ,,Dat is bij de heer Van U. te weinig gebeurd.”

De vele zorgverleners die betrokken waren bij Van U. zagen slechts een deel van zijn ziektebeeld. ,,Zij zagen als het ware een foto, een momentopname, en niet het complete beeld, de film. Ze hadden weinig oog voor het verloop van zijn psychische problemen en benutten onvoldoende de informatie van de familie.” Hierdoor hadden de betrokken zorgverleners geen compleet beeld van de psychische toestand. Ook had de overdracht tussen de zorgaanbieders volgens de IGZ beter gekund en soms ook gemoeten.

Onder de loep

Over de zaak is al eerder een rapport verschenen. Zo kwam Van U. pas na het doden van zijn zus via een DNA-match in beeld als verdachte in de zaak Els Borst. Bij een eerdere veroordeling – voor verboden wapenbezit – was ten onrechte geen DNA afgenomen bij de man. Justitie en het kabinet boden excuus aan voor deze misser.

Naar aanleiding van deze rapportage, besloot de IGZ de zorgverlening rondom Van U. tussen eind 2011 en begin 2015 onder de loep te nemen.

Volgende week donderdag volgt de uitspraak in hoger beroep tegen Van U. Er is acht jaar onvoorwaardelijke cel en tbs met dwangverpleging tegen hem geëist.

‘Vergeef mij alsjeblieft’

Drie weken gelden tijdens de zitting in het hoger beroep vertelde Van U. dat hij Borst in haar wang heeft geschoten met een kruisboog. Hij heeft ook tientallen keren op haar ingestoken met een mes. Dit mes is later ook teruggevonden, de kruisboog niet.

Het OM zegt dat hij ook nog de beschikking had over een derde wapen. Dit wapen zou hij hebben gebruikt om haar ogen uit te steken. Van U. ontkent haar ogen uit te hebben gestoken, ook zegt hij geen derde wapen te hebben gebruikt.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.