Politiek

Wilders verspreekt zich: moslim doodde Fortuyn

Een bijzondere verspreking van PVV-leider Geert Wilders: in een gesprek met de Duitse publieke omroep zegt hij dat een ,,radicale moslim” Pim Fortuyn heeft vermoord. De LPF-leider werd in 2002 door Volkert van der G. doodgeschoten.

,,Pim Fortuyn was een held, die voor ik mijn partij begon, al de problemen aankaartte die ik nu adresseer, en onfortuinlijk is hij vermoord door een radicale moslim”, zegt de PVV-leider in het gesprek met het Duitse ARD.

,,Ik versprak me”, laat Wilders zondag in een reactie weten. Hij bedoelde cineast Theo van Gogh die in 2004 werd vermoord door een radicale moslim. De PVV stuurde het interview zondag naar de media.

Tijdens zijn proces in 2003 vertelde Volkert van der G. zijn daad uit een politiek angstmotief te hebben begaan: Fortuyn, die lijsttrekker was van de LPF, zou een groeiend gevaar voor de Nederlandse samenleving zijn, met name voor zwakke groepen als moslims en asielzoekers.

De PVV wil Nederland de-islamiseren. In haar verkiezingsprogramma staat dat de grenzen dicht moeten voor immigranten en asielzoekers uit islamitische landen en dat alle moskeeën en islamitische scholen dicht moeten. De koran wordt verboden als het aan de PVV ligt.