Politiek

Wilders hervat publieke campagne

 

PVV-leider Geert Wilders hervat zijn publieke verkiezingscampagne die hij vorige week donderdag had opgeschort. Hij keert weer terug op straat, maakte hij woensdag bekend. Wilders stopte zijn openbare campagne nadat de dienst die hem beveiligt in opspraak was gekomen.

,,We gaan weer het land in. De kiezer wil ons zien en wij de kiezer ook! De veiligheidsrisico’s zullen tot het minimum worden beperkt. Ik heb er veel zin in!”, aldus Wilders. Zijn partij is niet meer in alle peilingen de grootste partij.

Aankomende zondag is Wilders in Amsterdam aanwezig bij het maken van de verkiezingskrant van De Telegraaf. Ook gaat hij 8 maart flyeren in Breda en 11 maart in Valkenburg (Limburg) en Heerlen. Een flyeractie die afgelopen weekeinde stond gepland in Volendam ging niet door.

Eerder woensdag was bekend geworden dat leden van de elite-eenheid Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de Koninklijke Marechaussee worden opgenomen in het beveiligingsteam rond Wilders. De BSB is dan samen met agenten van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) verantwoordelijk voor de veiligheid van de PVV-leider.

De DBB, onderdeel van de politie, raakte vorige week in opspraak nadat bekend was geworden dat een agent uit het team van Wilders te loslippig zou zijn geweest over zijn werkzaamheden. Daarna kwam naar buiten dat nog eens twee van Wilders beveiligers van de DBB in 2015 op non-actief zijn gesteld vanwege financieel gesjoemel.

Direct nadat vorige week bekend was geworden dat een beveiliger van Wilders in opspraak was geraakt, zochten premier Mark Rutte en minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) hem in de Tweede Kamer op. Zij verklaarden later dat Wilders gewoon in het openbaar campagne kon voeren.

Foto: ANP