Gezondheid

Wie fietst er met Lars (14) naar school?

Lars (14) uit het Brabantse Asten is lichamelijk gehandicapt. Desondanks wil hij zo gewoon mogelijk leven en net zoals zijn leeftijdsgenoten met de fiets naar de middelbare school. Alleen, Lars heeft wat hulp nodig. En daarom heeft hij een aantal fietsmaatjes: schoolgenoten die elke dag met hem meefietsen. Binnenkort stoppen een aantal fietsmaatjes in verband met de eindexamens. Lars is dus hard op zoek naar nieuwe maatjes.

Een aantal jaar geleden werd Lars met een speciaal taxibusje naar school gebracht. Toen hij naar de middelbare school in Asten ging, riep hij: “Dat nooit meer!” Hij wilde per se met de handbike, zegt zijn moeder Angelique. Ze plaatste een oproep op Facebook en ook de school zocht mee naar jongeren die Lars konden begeleiden. Met succes: vijf meiden van 16 en 17 jaar rijden om de beurt met hem mee. “Een kleine moeite”, vindt Julia (16), “naar school moet ik toch.”

Twee van de scholieren beginnen binnenkort aan hun eindexamen en stoppen daarom noodgedwongen als fietsmaatje. Lars zoekt dan ook driftig naar twee nieuwe begeleiders. De jongeren krijgen hier een kleine vergoeding voor.